top of page
Search

5 zabluda zbog kojih smo mislili da trčanje nije inkluzivno

Updated: May 31


Pogledamo li brojke s prošlogodišnjeg B2Runa, od 8.662 poslovnjaka koji su nekoliko sati nakon posla odlučili provesti s kolegama:icama, družili smo se s 4.050 kolegica (47 % žena) i 4.612 kolega (53 % muškaraca). Najmlađa sudionica je imala 21 godinu, a najstariji sudionik 64. Pridodamo li tome i statistiku prema kojoj više od 40% sudionika koji su sudjelovali na B2Runu 2023. inače ne trči ili trče samo rekreativno i povremeno, dolazimo do zaključka kako je trčanje uistinu najinkluzivnija fizička aktivnost.Ipak, još uvijek imamo priliku čuti otpor kolega:ica iz raznih radnih okruženja prema trčanju, uz izliku kako osoba nije u formi te ne posjeduje određene fizičke predispozicije. Kako bismo motivirali što više ljudi iz poslovne zajednice da uredske cipele barem povremeno zamijene tenisicama te B2Run druženjem s kolegama:icama na otvorenom, pripremili smo listu od pet zabluda vezanih uz ovu aerobnu aktivnost.

 

  1. Trčanje je samo za mlade i mršave


Ovu tvrdnju smo već demantirali u samom uvodu, barem što se tiče starosne dobi. Uvidom u našu galeriju fotografija koju objavljujemo nakon svake utrke, uvjerit ćete se kako ne postoji 'okvir' u kontekstu fizičkog izgleda u kojem bi se trebala uklopiti osoba koja sudjeluje na poslovnoj utrci i zajedno s članovima tima hrabro nadvladava stazu od 5 km.


2. Trkači ne hodaju


Kako smo ranije naveli, veliki postotak B2Run sudionika su zaposlenici koji inače ne trče uopće ili trče tek povremeno. Smisao sudjelovanja je druženje s kolegama:icama i jačanje timskog duha pa velik dio sudionika stazom od 5 km prošeta. Dodajmo tome i zabavnu činjenicu o olimpijcu Jeffu Gallowayu koji je kreirao čitavu metodologiju treninga koji uključuje kombinaciju trčanja i hodanja. Naime, on tvrdi da će uključivanje redovnih pauza za hodanje u trkačku rutinu pomoći u smanjenju mogućnosti ozljeda i pomoći da duže ostanemo aktivni.

 

3. Nije dobro trčati kada pada kiša


Možda ne možemo garantirati idealne vremenske uvjete na svakom B2Run druženju, ali ono što možemo je upustiti se u B2Run avanturu uz svjesnost kako nas vremenske (ne)prilike ne bi smjele odvraćati od druženja koje će sa sobom donijeti socio-društvene i psihofizičke benefite. Ono što je ključno je kvalitetna oprema s kojom se možete opustiti bez obzira na padaline. Nešto iskusniji trkači mogu potvrditi da je trčanje po hladnom ili kišnom vremenu izuzetno važno za imunitet i dobro raspoloženje.


4. Niste 'trkač:ica' ako trčite sporo


Ne morate istrčati maraton, svakodnevno sprintati na treningu ili kod kuće imati vitrinu s poredanim medaljama da biste sebe nazvali trkačem:icom. Nije vam čak potreban ni minimalan broj prođenih kilometara tjedno ili mjesečno. Sve što je važno je dobra volja i slobodno vrijeme.

5. Trčanje će vam uništiti zglobove


Moguće je da bol u koljenu bude povezana s trčanjem, no najčešće je uzrokovana neravnotežom i slabošću mišića, a ne samo trčanjem. Onima koji nemaju nikakvo prethodno iskustvo se savjetuje laganiji tempo s više hodanja jer njihovi zglobovi, tetive i ligamenti nisu naviknuti na opterećenje. Ipak, ne brinite jer u prosjeku tijelo treba oko dvije godine da se navikne na ovu aerobnu aktivnost.Comments


bottom of page