top of page
Search

Psihologija trčanja: Kako prevladati mentalne izazove? HERVIS savjetuje

Updated: Apr 25

Trčanje je izrazito zahtjevna aerobna aktivnost. Podrazumijeva visoku razinu fizičke i mentalne otpornosti. Tjera vas da pomičete svoje granice, izlazite iz zone ugode i ako želite napredovati, konstantno se izlažete novim i još većim naporima.


Iz tog razloga većina iskusnih trkača naglašava da je trčanje prije svega mentalni izazov. Tehnika trčanja je više-manje ista za sve, no ono što dobre trkaće razlikuje od loših prevladavanje je mentalnih blokada.

Hoće li mentalnih izazova biti? Sasvim sigurno! No ako ih naučite prevladati, pojaviti se na stazi i obarati svoje rekorde unatoč njima samo vam je nebo granica. Iskoristite savjete sportskih psihologa, kondicijskih trenera i iskusnih trkača i bit će vam lakše da i sami to učinite!



Zašto trčite?

Kad god se spremate učiniti nešto što je neugodno i teško, kao što je trčanje, upitajte se zašto to činite. Iako odgovor ne mora biti jednostavan i lak, ključ vaše motivacije, izlaganja naporu i na koncu uspjeha leži u njemu. 

 

Sjetite se zašto ste počeli trčati. Koja je bila vaša unutrašnja motivacija, prije nego što ste krenuli? Bolja kondicija, veća izdržljivost, gubitak kilograma? Uživanje u prirodi? Sve su to valjani razlozi. Ipak, ako se oslonite samo na njih vjerojatno nećete ustrajati kad bude teško. 

 

Zato morate ići dublje. Pravo pitanje nije što želite postići trčanjem, već kakva osoba želite biti. Idite korak dalje i odgovorite na ova pitanja:


1.     Koje izazove ima osoba koja svakodnevno trči?

2.     Kako izgleda njezin dan?

3.     Kako se hrani? Koliko odmara?

4.     Kako razgovara sa sobom?

5.     Kako se priprema za napore? Kako se nosi s njima?


Početak trčanja


Prije svakog trčanja sjetite se svojih odgovora. Također, razmislite o nekim drugim životnim izazovima koji su vam bili teški, ali ste ih uspješno riješili. To će vam pomoći kad vas preplave neizvjesnost i strah. 

 

Već iskustveno znate da to što vam je nešto trenutno teško ne znači da nije vrijedno truda. Osim toga, neke stvari koje su vam prije bile teške, danas su vam lake i ne razmišljate o njima. 

 

Jednako će vam biti i s trčanjem. Uz konstantno izlaganje i pojavljivanje na stazi gradite vještinu i kapacitet te postajete bolji trkač. 

 

Ipak, ako vas preplave neugodni osjećaji prije početka trčanja, evo kako da zadržite fokus:

·        opustite tijelo i uskladite svaki svoj udah i izdah

·        slušajte glazbu ili podcast koji će vas motivirati

·        postepeno povećavajte intenzitet vježbi i brzinu trka


Plan trčanja


Kad trčanje započnete tako fokusirano, puno je veća mogućnost da se držite plana trčanja koji ste si unaprijed zadali. 

 Ako ga još nemate, vrijeme je da ga sastavite. Jasan plan pomoći će vam primijetiti krećete li se u dobrom smjeru te koliko brzo napredujete. 


Brojni psiholozi savjetuju da u svoj plan uvrstite vrijeme i protokole za nepredviđene okolnosti. Što to konkretno znači?

Uzmite mrvicu više vremena nego što vam je stvarno potrebno za pojedini segment treninga. Planirajte unaprijed pauze i odmore. Napravite mini protokole za nepredviđene situacije. 

 

Evo nekih primjera:

·        kad osjetim gubitak snage - pojest ću energetsku pločicu

·        kad osjetim ovu vrstu boli - napravit ću ovu vježbu

·        kad osjetim mučninu - popit ću izotonični napitak i osvježiti se rashlađenim oblogom


Kako si pomoći kada je teško?


Koliko god se dobro za nešto pripremili, nećete uvijek moći izbjeći osjećaj da vam je nešto nemoguće, teško i zahtjevno. Posebno ako trčite na duge staze jer je to više mentalna nego tjelesna borba. Ipak, sportski psiholozi i za taj dio puta imaju rješenje. 


UPRAVLJANJE STRESOM I TJESKOBOM

 

Za početak, poželjno je da naučite upravljati stresom i tjeskobom. Da biste to postigli ključno je da upoznate sebe i svoje tijelo. Postoje dvije vrste straha i kad ih naučite razlikovati, najzahtjevniji posao ste odradili. 

 

Prvi je racionalni, stvarni strah koji vas upozorava da ste objektivno u opasnoj situaciji. U trčanju je to najčešće ozljeda uz jaku i intenzivnu bol. 

 

Drugi je iracionalni strah koji se aktivira u situacijama u kojima niste stvarno ugroženi. Iako ste na sigurnom, vaš um i tijelo ponašaju se kao da ste u stvarnoj opasnosti. 

 

Tada možete osjećati različite simptome: mučninu, vrtoglavicu, trnce, malaksalost, probadanje u nekim dijelovima tijela i sl. 

 

Najbolji način da naučite razlikovati te dvije vrste straha je da redovito trenirate i uvijek dižete intenzitet trenažnog procesa. Tako ćete najlakše upoznati svoje tijelo i znat ćete kada stvarno više ne možete, a kada samo mislite da ne možete. 

 

VIZUALIZACIJA I AFIRMACIJA

 

U tome vam značajno mogu pomoći tehnike koje koriste gotovo svi psiholozi koji se bave kondicijskom pripremom sportaša - vizualizacija i afirmacija. 

 

Vizualizacija doslovno znači da se zamišljate u ciljnoj ravnini i držite zasluženi pehar ili medalju u rukama. Osjetite sve senzacije koje vam se događaju u tijelu dok to zamišljate. I tu sliku imajte pred očima dok trčite. 

 

Afirmacija podrazumijeva pozitivan unutrašnji govor koji će vas ohrabriti i reći vam: “vi to možete”. Iako zvuči banalno, sjetite se zašto ste krenuli i tko ste na putu morali postati da dođete do ovog trenutka. I naravno, sjetite se svih prošlih uspjeha. 


NADILAŽENJE UMORA I DOSADE 

 

Za obične ljude umor je znak da stanu. Za iskusne trkače i pobjednike umor je osjećaj koji svi jedva čekaju. To je pokazatelj da radite dobro i krećete se u pravom smjeru. 

Kad ga osjetite znate da morate izvući zadnje atome snage koje imate. Ako ste se odlučili baviti trčanjem, baš za tim trenutkom žudite. Jer dobro znate da nošenje s umorom razlikuje uspješne od neuspješnih, pobjednike od gubitnika. 

 

Pa iako to znate, evo kako si ipak možete olakšati:


·        pijte puno tekućine da ne dehidrirate

·        odaberite kvalitetne trkačke tenisice

·        nosite materijale koji će lako odstraniti vlagu

 

Svu potrebnu opremu za trčanje koja će vam olakšati napore i dati samopouzdanje pronađite u Hervisu. 

 

Kad je u pitanju nadilaženje dosade i monotonije, evo nekoliko savjeta iskusnih trkača:

 

·        promatrajte prirodu koja vas okružuje

·        slušajte ritmičnu i brzu glazbu uz koju ćete se poželjeti kretati dalje

·        fokusirajte se na cilj i kako ćete se osjećati kad ga ostvarite 


Na čemu još trebate raditi?


Kada smo kondicijske trenere i sportske psihologe  pitali što još, osim nadilaženja mentalnih izazova, razlikuje uspješne od neuspješnih trkača izdvojili su dvije stvari:

·        samopouzdanje i samoprocjena

·        timski duh i zajedništvo 

 

Zato, uvijek budite svjesni svojih mogućnosti i ograničenja. Budite ustrajni i trudite se biti što bolji. Ipak, nemojte biti ljuti na sebe ako u nekom trenutku ne možete dati svoj maksimum. Kapacitet koji trenutno imate uvijek je dovoljan i donosi rezultate. 

 

Ono što vam zasigurno može pomoći umrežavanje je i druženje s drugim trkačima. U društvu su svi izazovi nekako lakši. Osim toga, znat ćete da niste sami i da svi na svom putu prolazite kroz iste prepreke i blokade. Sve je to dio puta. 

 

Kao što sigurno znate, rad na tehnici ne staje. Jednako je i s radom na glavi. Mentalnih izazova uvijek će biti, samo ćete vi biti otporniji pa ćete ih brže nadilaziti. 

 

Upoznajte svoje tijelo i signale koje vam šalje. Koristite tehnike vizualizacije i afirmacije. Motivirajte se tuđim uspjesima. I naravno, svu opremu za sigurno i samopouzdano trčanje pronađite u Hervisu

 

Vidimo se na B2Run stazi! 





bottom of page