top of page
Search
  • B2Run

Vratimo se u formu nakon blagdana uz trenericu Mateu Knez

Updated: Mar 20, 2023

Blagdanskom stolu je doista teško odoljeti u periodu kada su nam glavna okupacija dom, obitelj i druženje uz obilje hrane i pića.


Sasvim je očekivano da ćemo se u tom dijelu godine malo opustiti i prestati brojati prikupljene i potrošene kalorije.

Kako su blagdani iza nas, vrijeme je da obrišemo prašinu s naših trkačkih tenisica i vratimo se zdravijem načinu života.

“Samo zato što je prvi mjesec u novoj godini ne znači da moraš krenuti trenirati 7 dana u tjednu. Takav naum držat će te dok se ne ispušeš ili ozlijediš. Isto tako ne znači da trebaš zalijepiti usta i živjeti od zraka jer kad nakon par dana sav entuzijazam oko promjene životnog stila padne u vodu, osjećat ćeš se lošije nego kad si krenuo.” Matea Knez, fitness trenerica

Donosimo ti nekoliko savjeta fitness trenerice i kineziologinje Matee Knez o tome kako održivo i postupno implementirati zdravije navike u svoju svakodnevicu koje će, osim boljeg osjećaja, doprinijeti i boljoj fizičkoj formi.1. Povećaj svakodnevno kretanje!

Ciljaj barem 10 000 koraka. Možda pješačenje do posla, hodanje za vrijeme 561 telefonskog poziva koji te čeka u danu ili šetnja umjesto kave mogu biti dobre ideje za početak. Ogranizirano vježbanje svakako je jedna od opcija.


2. Ubaci svaki tjedan vježbe fleksibilnosti i mobilnosti.

Barem one u trajanju od par minuta nakon buđenja. Započet ćeš dan s osjećajem prokrvljenosti i gibljivosti, a svi znamo jako dobro onaj osjećaj ukočenosti u vratu i ramenima kao da nosimo 100kg na leđima. Sjediš predugo u uredu? Uzmi pauzu 5 minuta, protegni se i onda nastavi.


3. Posloži prehranu.

Ok, blagdani su iza nas. Bilo je svega, družili smo se i uživali i ako to postavimo tako, spremni smo na iznimke koje nas neće pokolebati. Cilj koji želiš je da 80% svog vremena jedeš kvalitetno. Svi znamo da to isključuje kutiju keksa na kauču svaku večer ili kruh uz svaki obrok. Jedno jednostavno pravilo s kojim možeš krenuti odnosi se i na količinu. Ne jedi ako ne osjećaš glad. Možda zvuči čudno, ali većina nas je vrlo uspješno naučila ignorirati taj signal u tijelu. Osvijesti ga uz postavljanje pitanja prije pomišljanja na obrok: ,,Osjećam li doista glad?''


4. San.

Jednako je važan, a veoma zanemaren u procesu uvođenja zdravih navika. Spavajte! Sve ostalo može čekati jer kada smo umorni, ništa ne radi kako treba. Od glave do želuca.


5. Dosljednost pobjeđuje motivaciju!

Razmišljaj na duge staze. Za bilo koju naviku koju želiš implementirati napravi kalendar za period od godinu dana. Ponavljajući određene aktivnosti, dobivaš impuls koji s vremenom postaje sve jači. Provodeći to kroz duži period stvorio si naviku, a navike se malo teže riješiti.


Comments


bottom of page