top of page
Search
  • B2Run

Kako na jednostavan način povećati broj dnevnih koraka? HERVIS savjetuje

U nastavku vam donosimo nekoliko HERVIS ideja pomoću kojih ćete lako „zgaziti“ tisuću-dvije dodatnih koraka, a da to ni ne primijetite!


Jutarnja šetnja

Ako ste jutarnji tip osobe, razmislite o šetnji prije odlaska na posao. Kratkim izlaskom na svježi zrak poboljšat ćete svoj metabolizam, kardiovaskularno zdravlje, raspoloženje, a i pluća će vam biti zahvalna. Ta jutarnja navika pomoći će vam da u novi dan krenete zadovoljnije i energičnije, ali i da pritom mršavite jer ćete smanjiti želju za dodatnim unosom hrane. Ako vam se ne da šetati naseljem, prošetajte psa, otpratite djecu u školu umjesto da ih dovezete autom, odite do lokalnog dućana po svježe namirnice za doručak…



Zabavna činjenica: Jedna je studija otkrila da osobe koje putuju javnim prijevozom imaju manje problema s težinom i niži indeks tjelesne mase od onih koji se voze automobilom – jer hodaju!

 

Koristite stepenice umjesto lifta

Ovo je klasičan primjer kako „ugrabiti“ dodatne korake. Umjesto da svako jutro čekate svoj red ispred dizala zgrade u kojoj radite, pretvorite put do svog radnog stola u vježbu. Ako je vaše odredište na drugom ili trećem katu zgrade, nema izgovora da do njega ne dođete stepenicama.


Na posao javnim prijevozom

Vjerojatno najjednostavniji način da učinite nekoliko koraka više je da koristite javni prijevoz. Idete li automobilom do posla, uvijek ćete tražiti parkirno mjesto što bliže ulazu.

S druge strane, tramvaji, autobusi i vlakovi vas neće dovesti direktno pred zgradu u kojoj radite, što je sjajna prigoda da tih nekoliko stotina metara prehodate. Ako već koristite javni prijevoz, siđite stanicu ranije i prošetajte.


Podesite podsjetnik za hodanje na poslu

Postavite alarm na svom pametnom telefonu ili podesite svoj sportski sat ili narukvicu na svakih sat vremena s ciljem da ustanete sa stolice, protegnete se i krećete nekoliko minuta.

Prošetajte se do aparata s vodom i napunite svoju flašu, izaberite toalet ili kopirku na drugom kraju hodnika, umjesto kave u kantini uzmite onu za van i prošetajte se oko zgrade, nađite se s kolegom umjesto da s njim razgovarate preko telefona, odite po svoj ručak umjesto da vam ga dostave…


Hodajte dok razgovarate na telefon

Bilo da razgovarate s prijateljem ili poslovnim suradnikom, pokušajte to obaviti hodajući. Šetajte u uredu, na hodniku, po stanu ili kući, oko zgrade – vjerujte nam, razgovor od 20 minuta u trenu proleti i dok hodate.


Hodajte i dok se igrate s djecom ili obavljate kućanske poslove

I kod kuće možete povećati broj svojih dnevnih koraka na domišljat način. Usisavajte, brišite prašinu i kuhajte jelo uz glazbu, u vrtu pokosite travu, pokupite lišće i počupajte korov, nosite vrećice iz šopinga iz auta u par navrata, igrajte se sa svojom djecom zabavne igre koja uključuje kretanje, prošetajte naseljem sa susjedom umjesto da se dopisujete porukama…



44 views0 comments
bottom of page