top of page
Search
  • B2Run

Trebamo li napraviti 10.000 koraka dnevno? HERVIS zna odgovor!

Vjerojatno ste čuli za podatak da je za ljude itekako korisno i zdravo dnevno napraviti najmanje 10.000 koraka kako bi se smanjio rizik obolijevanja od brojnih bolesti uzrokovanih sve većom neaktivnošću stanovništva. Iako je pohvalno što potiče na aktivnost, ova je teza zapravo djelomično točna. Istina je da je hodanje najjednostavnija, najprirodnija i najjeftinija fizička aktivnost dostupna svakome. Međutim, je li uistinu neophodno napraviti baš 10.000 koraka dnevno? Zapravo i nije!


Ova okrugla brojka služi kao gruba procjena koju treba slijediti ako želite poboljšati svoj svakodnevni život no ne postoji stručno medicinsko istraživanje koje bi ju potkrijepilo. Svi su ljudi različiti, pa tako ne postoji općeniti, univerzalni savršeni broj koraka u danu, već ih napravimo onoliko koliko odgovara našem organizmu – ali uz uvjet da svaki dan napravimo nekoliko koraka više. Samo 1.000 koraka više nego inače (a to je, nećete vjerovati, otprilike 800 metara) snižava razinu kolesterola u krvi, srce se manje napreže, smanjuje se rizik od moždanog udara i količina stresa.Zabavna činjenica: zdrava odrasla osoba koja sjedi otprilike 6-7 sati na dan u prosjeku uspije napraviti između 5.000 i 7.000 koraka obavljajući svakodnevne obaveze. Kad bi u slobodno vrijeme ubacila još 30 minuta brzog hodanja, dodali bi se tomu još 3.000 do 4.000 koraka. Zanimljivo, zar ne?

 

A kako znati koliko smo napravili koraka?


10.000 poprilično je velika brojka, ali lako ju je dostići.

Živimo u tehnološki najnaprednijem razdoblju čovječanstva gdje više ne trebamo brojati korake u glavi, nego to za nas čine nosivi uređaji za praćenje aktivnosti i zdravlja kao što su pametni satovi, narukvice, pedometri, pametni telefoni s GPS sustavima i posebnim aplikacijama.

Mnoga su istraživanja pokazala da satovi i narukvice ohrabruju korisnike da naprave nekoliko stotina koraka više od onih koji ga nisu imali.

S uređajem za praćenje aktivnosti ili bez njega, neka naša misija bude već danas napraviti nekoliko koraka više nego jučer.

Commentaires


bottom of page