top of page
Search
  • B2Run

Znate li koliko se vode popije za vrijeme jedne utrke na 5 kilometara?

Updated: Oct 4, 2023

Prije i tijekom trčanja, a posebice ljeti, tijelu trebamo osigurati dovoljno vode da bi se uspješno rashladilo. A umjesto polijevanja po glavi, vodu je ipak bolje popiti


Voda je izvor života i vitalnosti, čini oko 60% organizma odraslog čovjeka, a prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, odgovarajući ukupni unos vode za odrasle osobe iznosi 2 litre dnevno za žene te 2,5 litre za muškarce. Naravno, to se mijenja sukladno specifičnim individualnim potrebama te količini tjelesne aktivnosti i temperaturi okoline. Primjerice, za vrijeme utrke na 5 kilometara preporučljivo je popiti otprilike 2 dcl vode. Vježbanje može višestruko povećati gubitak vode znojenjem, čak i više od 1l na sat pa je voda jedini način ohlađivanja tijela iznutra prema van.


Kako to izgleda na B2Run poslovnoj utrci?


Za vrijeme ove utrke na 5 kilometara sudionike na polovici staze čeka okrepa, praktična bočica vode od 330 ml, a nakon utrke 0,75 ml za veću dozu hidracije. Do sada je, u 3 utrke popijeno gotovo 3.000 litara vode, a u Zagrebu će ta brojka iznositi više od 10.000 litara.


Najveće teambuilding okupljanje ove je godine održano u 3 grada - Splitu, Rijeci i Osijeku, a kraj ljeta donosi B2Run utrku u Zagrebu, 14 rujna. Brojne tvrtke svoja druženja organiziraju nakon posla, petkom ili vikendima, no ne i B2Run. Četvrtak nakon posla optimalan je afterwork termin, kako bi vikendi ostali rezervirani za obitelji i privatna druženja.

Pet kilometara je idealna dužina, jer omogućuje i onim sudionicima koji još nisu otkrili čari trčanja da prođu stazu, pa makar hodajući. Udaljenost je to, primjerice, od Maksimira do Tehničkog muzeja, od Hipodroma do Trešnjevke ili pak malo više od 3 kruga po Bundeku.


2. Utrkujte se prema prilagodljivom planu treniranja


Ako vam predstoji određena utrka ili događaj, Garmin planovi prilagođeni utrkama postat će vaš novi najbolji prijatelj. Jednostavno dodajte svoju utrku na svoj Garmin Connect račun, odabirom utrke koja se već nalazi unutar Garmin Connecta ili stvaranjem vlastite s popratnom stazom. Garmin će uključiti informacije poput terena, smjera, brzine vjetra i još mnogo toga u vaše predviđanje vremena utrke — a zatim možete dodati bilo koje specifične ciljeve koje imate, kao što su vrijeme i tempo. Nakon što unesete svoju utrku i ciljeve, za vas izrađujemo plan treninga koji će se prilagoditi vašoj izvedbi i oporavku.

Imajte na umu da ćete, kako biste svoj plan vježbanja prilagodili specifičnim mjernim podacima vašeg tijela, morati nositi sat što je više moguće (uključujući i dok spavate) kako bi mogao uzeti u obzir vaš VO2 max, vašu povijest vježbanja i više. Pročitajte ovaj post na blogu da biste saznali više o tome kako funkcioniraju Garminovi planovi prilagodljivog treninga za utrke — i da biste već danas počeli trenirati za svoj sljedeći događaj.



A znate li koliko koraka napravite u tih 5 kilometara?


Naravno, ovaj podatak varira i ovisi o nizu faktora: tempu, spolu, visini i slično, no u prosjeku ćete napraviti 4800 koraka ako trčite, a 6500 koraka ako B2Run stazu prohodate. Zagrebačka utrka je na rasporedu u četvrtak 14.9. na Jarunu, a prijaviti se možete na linku do 25.8.

bottom of page